søndag 8. november 2009

Vindmøller

Noe samene er svært uenig i, er dette med vindmøllene. Serlig sør-samene i trøndelag er svært uenig i at dette skal bli noe stort. Det er planer om å bygge mange hundre vindmøller rundt Trondheimsfjorden, og dette liker ikke samene i det hele tatt. Dette tilfellet er det en lokal miljøkonflikt, men alt i alt er det en global.
Jeg har prøvd å få kontakt med flere sør-samer, uten respons, og det er ikke akkurat mye å finne om dette på nettet heller, men med søkeord "vindkraft samisk" fikk jeg en liten kilde. Den forteller at reinsdriftsamer i trøndelag og fosen vil bruke folkeretten i sin kamp mot den planlagte utbyggingen av Storheia vindkraftverk og nye kraftledninger i reinsdyrenes beiteområde. Dette slår samene sterkt ned på. «Dette er de største inngrep som er lansert overfor sørsamisk reindrift», Forteller advokat Geir Haugen i en høringsuttalelse på vegne av sør-fosengruppen i fosen reinbeitedistrikt. Vindmøller er noen lange "tårn" med noen blader på som sitter på en roterende aksel som får kraft fra vinden. Vindmøllen ble fra gamledager brukt for å pumpe opp vann eller male korn, men brukes nå stort sett til produksjon av elektrisitet, nemlig vindkraft. Det er dette de har tenkt å satse stort på langs kysten og rundt fjorden i trøndelag.
Vindmøller er svært miljøvennlige og effektive, men de synes jo godt, og er ikke spessielt pene, og det er kanskje en av årsakene til at mange er imot de. Enda en ulempene vindmøllene har, er at de tar mye ørn, serlig ut ved sjøen.
Storheia vindkraft i Bjugn og Åfjord kommune skal ifølge planene bygge fra 58 til 85 vindmøller/turbiner med en samlet produksjon mellom 580 til 780 GWh i året. Vil du vite mere om vindmøller? Søk på google, med søkeord "Vindmøller".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar